چاپ کتاب چه از سمت نویسنده و چه از جانب ناشران، نیازمند اطلاعاتی جامع، به روز و همسو با استاندارد های رایج است، تا با در نظر داشتن نحوه چاپ، هزینه بهینه و تفاوت های چاپ، بهترین گزینه ها انتخاب شوند. در این مقاله قصد داریم تا به طور مختصر و مفید در مورد چاپ کتاب از قبیل دلایل چاپ کتاب، مراحل و روش های چاپ کتاب، انواع سایز کتاب، قراردادها و غیره مطالبی را بیان کنیم. پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
دلایل چاپ کتاب
چاپ کتاب برای هر نویسنده ای چه در زمینه شعر ، تاریخ ، پژوهش ، نقد ، کتب درسی و … باشد اهمیت بالقوه ای دارد و برای عرضه مطالب باید قالبی متناسب انتخاب گردد تا ضمن شناساندن مناسب نویسنده به دیگران ، اطلاعاتی یکدست و با مضمون مشخص ، در اختیار مخاطبان قرار گیرد . علاوه بر آن دانشجو ها یا کسانی که مایل به ارائه مصاحبه دکتری به صورت کتاب هستند نیز باید اقدام به چاپ کتاب کرده و امتیازات مثبت خود را از این طریق بالا ببرند . اساتید دانشگاه و پژوهش گران نیز نتیجه تحقیقات و تفکر خود را با کمک کتاب به دیگران عرضه می کنند .
کتاب در کلیت امر ، پلی جهت رساندن اهدافی علمی به اشخاص دیگر است و باید چاپی درخور داشته باشد.
این مقاله را از دست ندهید : سیر و تحول در صنعت چاپ
مراحل چاپ کتاب
آشنایی با مراحل چاپ کتاب برای نویسندگان مفید خواهد بود تا علاوه بر دانستن روند کاری ، امکان نظردهی را داشته و بهترین گزینه ها را برای خود انتخاب نمایند . مراحل چاپ کتاب:
- اصولا مرحله ای قبل از چاپ وجود دارد که خارج از چاپخانه انجام می شود. شخصی تحت عنوان ویراستار، مطالب را بازبینی نموده و ایرادات متن را از هر دیدگاهی رفع می کند و تحویل نویسنده می دهد.
- نویسنده در وهله اول مطالب خود را تبدیل به فایل تایپ شده ای کرده و در اختیار چاپخانه قرار می دهد.
- اگر در موسسه ای عقد قرارداد انجام شده باشد، فایل مربوطه در اختیار آن موسسه قرار می گیرد.
- مراحلی اداری از قبیل اخذ شدن شابک، فیبا و همچنین مجوز صادر شده از جانب اداره ارشاد طی می شود.
- طراحی جلد، توسط طراحان مسلط به استاندارد ها انجام می شود .
- صحافی و مرحله چاپ اتفاق می افتد.
- اعلام وصولی از جانب وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی ، صورت می گیرد.
- نسخه های چاپی در اختیار نویسنده قرار می گیرند.
نکته
مراحل قید شده می تواند توسط خود نویسنده ها نیز اتفاق بیفتد ، اما به دلیل نا آشنایی با مراحل اداری و احتمال سردرگمی ها ، می توان مسئولیت این کار را به عهده افرادی مجرب و با اعتبار قرار داد.
روش های چاپ کتاب
معمول ترین روش های چاپ کتاب دو نوع هستند . چاپ دیجیتال و چاپ افست، که در مقاله تفاوتهای چاپ دیجیتال و افست در مورد هرکدام به طور کامل صحبت کردیم.
سایز کتاب
قطع یا سایز در کتاب ها، با توجه به موضوع، تعداد صفحات، استانداردهای رایج ، سلیقه و… تعیین می شود . سایز های پرکاربرد : رقعی (کتاب های عمومی و ادبی)، وزیری (کتاب های تخصصی و دانشگاهی)، رحلی (کتب کمک درسی) هستند.
انواع قرارداد در چاپ کتاب
نوع قرار داد با نظر مستقیم نویسنده و مشاورات ناشر اتفاق می افتد .
- قرارداد مشارکت
در این روش ناشر و نویسنده ، سهم مساوی از هزینه و سود نهایی را خواهند داشت .
- قرار داد حق تألیف
درصد مشخصی از قیمت پشت جلد، در تعداد جلد ضرب شده و تحت عنوان حق تألیف به نویسنده تعلق می گیرد .
- قرارداد واگذاری
نویسنده در صورت موافقت، مبلغی از ناشر دریافت و حق چاپ را به صورت دائمی به ایشان می دهد.
- سرمایه گذاری نویسنده
نویسنده تمامی هزینه ها را تقبل کرده و ناشر دخالتی در آنها نخواهد داشت.
چاپ فاطر با سابقه ای ده ساله در طراحی و چاپ کتاب، علاوه بر چاپ، انواع خدمات تایپ، ویراستاری، صفحه بندی، طراحی جلد و سایر خدمات چاپ و تألیف کتاب را برای نویسندگان، مدرسین، مترجمان، دانش پژوهان و شاعران در نظر دارد.